Template: Regio – nieuw

NAAM REGIO

  1. Villitalia
  2. >
  3. Template: Regio – nieuw

Veneto is één van de welvarendste regio’s van Italië en maakt deel uit van het ‘rijke noorden’. Het landschap is verscheiden en kan worden opgedeeld volgens de vier windstreken. Het noorden is bergachtig met een stukje Dolomieten. In het zuiden vind je de vlakte van de Po met de grote steden. In het oosten bevindt zich de kust met de lagunes en de delta van de Po. Het westen is dan weer bekend omwille van het Gardameer dat de grens vormt met Lombardije. Veneto is de bakermat van de Prosecco wijn en de spritz. Ook tiramisù en carpaccio vinden hun oorsprong in deze regio. Het rijke verleden van stadstaat Venetië heeft een grote invloed gehad op heel Veneto en dat zie je terug in de rijkdom en cultuur van de andere steden uit de regio.

 

meer

 

Venetië
Blikvanger in Veneto is de dogenstad en voormalige wereldmacht Venetië. Het historische centrum van de stad spreekt tot de verbeelding van mensen wereldwijd. Het Canal Grande met de Rialtobrug, het San Marcoplein met de basiliek, de campanile en het Dogenpaleis, de Brug der Zuchten, de vele kanaaltjes waar je met de typische gondel door kan varen, het Ghetto van Venetië,… Allen zijn ze typerend voor Venetië en hebben ze ertoe bijgedragen dat het hele historische centrum van de stad op de werelderfgoedlijst van UNESCO is terechtgekomen. Ook de eilandjes rondom zijn de moeite om een bezoek te brengen. Burano bijvoorbeeld is bijzonder pittoresk door de schattig gekleurde huisjes. De Murano eilandjes die met elkaar verbonden zijn door bruggen staan dan weer bekend om hun wereldberoemde glastraditie. Voor zij die graag het strand opzoeken na een dagje Venetië, kunnen zich vermaken op het ‘Lido-eiland’.

 

Gardameer
In het westen van Veneto vormt het Gardameer de grens met Lombardije. Het Gardameer is het grootste en populairste meer van Italië. In de vele badplaatsen rond het meer kan je watersporten, zonnebaden en gewoon genieten van de prachtige omgeving. Enkele van de mooiste plaatsen rond het Gardameer aan de zijde van Veneto zijn Peschiera del Garda, Bardolino, Garda, Macesine en Lazise. Voor het recreatieve in de regio zorgen onder meer de pretparken Gardaland en Movieland, het waterparadijs Caneva World en de zoo Parco Natura Viva.

 

Verona
Verona is de stad waar het verhaal van Romeo & Julia zich afspeelt en je kan de binnenplaats van Casa di Giulietta met bijhorend balkon ook bezoeken in het centrum van de stad. De Arena di Verona is het op twee na grootste amfitheater van de wereld waar je gedurende de zomermaanden in een unieke sfeer verschillende opera’s kan bijwonen. De rivier, Adige, stroomt door de stad en er zijn ook veel bruggen over deze rivier, zoals de Ponte Scaligero die je naar het kasteel Castel Vecchio leidt.

 

Padua (Padova)
Padua heeft een lange en rijke geschiedenis die vaak wat onderschat wordt omdat ze wat in de schaduw staat van buur Venetië. Padua heeft echter veel te bieden. De kapel van Scrovegni bijvoorbeeld, wordt door veel van haar bezoekers aanzien als de mooiste kapel die ze al ooit gezien hebben. De prachtige Botanische tuin van Padua is de oudste in haar soort en wordt beschermd door de UNESCO. Naast de bezienswaardigheden is Padua ook een gezellige universiteitsstad met pleinen en barretjes waar het gezellig vertoeven is.

 

Vicenza
Wanneer we Vicenza zeggen, dan zeggen we Andrea Palladio. Deze architect heeft zijn stempel op de stad gedrukt door de vele bouwwerken die zijn handtekening dragen. Teatro Olimpico bijvoorbeeld, is het oudste overdekte theater van Europa. De Basilica Palladiana is een ander voorbeeld van de bijzondere architectuur die je in en rond Vicenza terugvindt. Wanneer je een bezoek brengt aan Vicenza zal het je dan ook niet verbazen dat de stad samen met een groot aantal villa’s van Palladio’s hand, waaronder Villa La Rotonda, op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.

 

Naast de grotere steden in Veneto, zijn er ook kleinere steden en charmante dorpjes die minder bekend zijn bij het grote publiek en die toch de moeite zijn om met een bezoek te vereren. In dorpen zoals Borghetto sul Mincio, Asolo en Arquà Petrarca kan je proeven van een rijke geschiedenis.

 

Luchthavens in Veneto
Treviso
Venetië
Verona