agriturismo's,vakantiewoningen,b&b, villa's in Italië
ITATOS480010
ITATOS480010
Toscana > Cortona
  vanaf
€ 525/week
ITAVEN250007
ITAVEN250007
Veneto > Bastia di Rovolon
  vanaf
€ 1.100/week
ITATOS570008
ITATOS570008
Toscana > Poggibonsi
  vanaf
€ 599/week
ITATOS480010
Vijf elegante vakantiewoningen omringd door een mooie tuin met cipressen en olijfbomen. Gelegen in de groene vallei van de Valdichiana in de buurt van het Etruskische stadje Cortona. Op aanvraa...
ITAVEN250007
Zeer ruime en luxueuze villa van absoluut topniveau. Je beschikt over je eigen tuin, een privézwembad met poolhouse en zelfs een huishoudhulp. Tal van ontspanningsfaciliteiten met onder meer ee...
ITATOS570008
Bijzondere borgo met in totaal negen woningen en met een ruim aanbod aan faciliteiten. Centraal gelegen tussen de bekende Toscaanse kunststeden Florence en Siena. Eigen restaurant en gezellige ...
Skip Navigation LinksHome : Valle d'Aosta

Vind uw vakantiewoningRegio:

Huistype:

Slaapkamers:

Badkamers:

zwembad
huisdier
internet


Valle d'Aosta

 

Val d' Aosta is de kleinste regio in de Italiaanse Republiek en met uitzondering van het cultureel interessante Aosta bestaat het voornamelijk uit landelijk, ruig gebied. De regio ligt in het uiterste noordwesten van Italië tegen de grens met Frankrijk aan.

De eerste indruk lijkt wat grimmig, maar de term indrukwekkende ruigheid is hier meer op zijn plaats. Majestueuze bergen, grijze rotsen, loodrechte afgronden en ongerepte valleien. De tientallen kastelen en burchten bewaken het dal vanaf de middelhoge bergen. Toerisme is hier de belangrijkste bron van inkomsten.

De regio kent 2 officiële talen: het Italiaans en het Frans, die een gelijkwaardige status hebben. De lokale bevolking spreekt doorgaans het 'Patois', een Frans-Provençaals dialect. In de Lys-vallei wordt ook het Walser gesproken, een Duits dialect.

 

Eeuwenoude geschiedenis

Anfiteatro Romano Aosta (Augustus) werd rond het begin van onze jaartelling door de Romeinen veroverd op de Galliërs. Door de bouwkundige overblijfselen uit deze tijd dankt Aosta de titel 'het Rome van het Noorden'. Er is natuurlijk geen enkele stad op aarde te vergelijken met Roma, maar de provincie telt een groot aantal Romeinse overblijfselen, die je hier niet zou verwachten en die zeker interessant zijn om te bezoeken. Aan de oostkant betreed je de stad door de Arco d'Agosto (ter ere van Keizer Augustus dus). Deze triomfboog wordt jammer genoeg een beetje ontsierd door een overkapping die in de 18e eeuw is aangebracht. Tevens staat hier een Romeinse amfitheater dat goed behouden is gebleven. Er staat nog een deel van de 20-meter hoge voorzijde. Ook het Foro Romano, ziet er indrukwekkend uit en met wat fantasie kun je zo'n 20 eeuwen terug in de tijd. De trots van Aosta op bouwkundig gebied is de Sant' Orso; een middeleeuws complex van kerkgebouwen. Hier vind je 11e-eeuwse fresco's, een crypte met de beschermheilige van de stad (Santo Orso) en een mooie kruisgang met pilaren en kapitelen. In de Middeleeuwen was Italië onderdeel van het Franstalige vorstendom Savoye. Uit deze tijd dateert natuurlijk het gebruik van de Franse taal in dit gebied. Aosta was een belangrijk centrum voor handelsverkeer tussen Frankrijk en Zwitserland en Frankrijk en Italië. De stad kende toen een enorme welvaart. In de talrijke overblijfselen van de architectuur uit deze tijd komt dit nog duidelijk tot uiting.

 

I Castelli di Aosta

In de omgeving van Aosta hebben de kastelen van Fénis, Verrès, Châtillon en het kasteel van Issogne een grote aantrekkingskracht op de toeristen. Het kasteel van Fénis was een belangrijke militaire post en tevens een knap staaltje van 14e eeuwse bouwkunst; een toonbeeld van vorstelijke rijkdom en weelde. Dit goed behouden interieur is een bezoekje waard. Het Castello di Issogne valt op zijn beurt op door zijn bijzondere decoraties, zoals de smeedijzeren fontein in de vorm van een granaatappelboom. Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten. Niet alleen in de Middeleeuwen maar ook nu nog is de regione een belangrijk knooppunt voor internationaal verkeer. De Mont Blanc-tunnel die in het najaar 2001 heropend is, is de directe verbinding van Noord-West-Italië met Frankrijk. Hiermee wordt dus voor het internationale verkeer de weg naar Milano en Torino ontsloten. De Fréjus tunnel gaat aan Aosta voorbij. De grote St. Bernard-tunnel is echter een goed alternatief. Via de Simplonpas is er een directe verbinding met Italië en Zwitserland. Let op dat je niet de kleine St. Bernardpas neemt (een mooie slingerweg over bergtoppen waarop het echter lastig keren is als je erachter komt dat het de verkeerde pas is). Je komt dan overigens uit in Frankrijk i.p.v. in Zwitserland.

 

Fantastisch wandelen

De natuur wordt hier goed beschermd. Het ongerepte Parco Nazionale del Gran Paradiso is een absolute aanrader. De unieke flora en fauna nodigt in de zomer uit tot bergwandelingen over de vele gemarkeerde paden. Ook voor de gevorderde bergsporter is de beklimming van de Gran Sasso een uitdaging. Op de top zie je om je heen namelijk ook de andere karakteristieke 4.000 meter toppen zoals de Matterhorn op de Zwitserse grens en de Mont Blanc op de grens met Frankrijk. In de winter zijn er veel wintersportmogelijkheden geconcentreerd in de gebieden van Breuil-Cervina, Châtillon en in Valtournenche. Alle skipistes zijn modern en goed uitgerust.

Je hebt een keuze uit dorpjes met een rustige, intieme sfeer  en dorpen met het intense leven van de moderne après-ski. Je kunt ook de grens tussen ltalië en Zwitserland passeren op de ski. Tevens zijn er mogelijkheden voor de liefhebber van het ski-alpinisme. Op de Grande Haute Route Valdôtaine kun je via een parcours van 400 km. het hele dal doorkruisen. Hiervoor moet je wel goed uit de voeten kunnen op de lange latten. Vanwege de hoge pistes zijn hier ook in de zomer mogelijkheden tot skiën.

Door de combinatie van natuur en cultuur is Val d'Aosta zeker een bezoek waard. Het ligt relatief dicht bij huis (900 km), is goed te bereiken en je struikelt er nog niet over de toeristen zodat je op een prettige manier in contact kunt komen met de bevolking.

vakantiehuizen, vakantiewoningen, Italië, Italia, vakantie, villa, regio