agriturismo's,vakantiewoningen,b&b, villa's in Italië
ITATOS480010
ITATOS480010
Toscana > Cortona
  vanaf
€ 525/week
ITAVEN250007
ITAVEN250007
Veneto > Bastia di Rovolon
  vanaf
€ 1.100/week
ITATOS570008
ITATOS570008
Toscana > Poggibonsi
  vanaf
€ 599/week
ITATOS480010
Vijf elegante vakantiewoningen omringd door een mooie tuin met cipressen en olijfbomen. Gelegen in de groene vallei van de Valdichiana in de buurt van het Etruskische stadje Cortona. Op aanvraa...
ITAVEN250007
Zeer ruime en luxueuze villa van absoluut topniveau. Je beschikt over je eigen tuin, een privézwembad met poolhouse en zelfs een huishoudhulp. Tal van ontspanningsfaciliteiten met onder meer ee...
ITATOS570008
Bijzondere borgo met in totaal negen woningen en met een ruim aanbod aan faciliteiten. Centraal gelegen tussen de bekende Toscaanse kunststeden Florence en Siena. Eigen restaurant en gezellige ...
Skip Navigation LinksHome : Sicilia

Vind uw vakantiewoningRegio:

Huistype:

Slaapkamers:

Badkamers:

zwembad
huisdier
internet


Sicilia
Sicilia wordt meer en meer door Nederlanders en Belgen ontdekt. Vrij bekend zijn Taormina, de onbetwiste toeristische topper van het eiland, en de badplaats Cefalù. Dit wonderschone eiland, het grootste in de Middellandse Zee, heeft echter nog veel meer te bieden.

25 Eeuwen overheersing

De geschiedenis van Sicilia is die van 'indringers en bezetters'. Ga maar na: Feniciërs, Grieken, Romeinen, Arabieren, Noormannen, Spanjaarden, Fransen, Duitsers en niet te vergeten (in de ogen van de echte Sicilianen)... Italianen, hebben het strategisch gelegen eiland in de laatste 25 eeuwen overheerst.

Er wordt gezegd dat juist deze eeuwenlange buitenlandse overheersing ervoor gezorgd heeft dat de Sicilianen nog steeds een groot aangeboren wantrouwen hebben ontwikkeld voor 'de staat' of 'de overheid'. Deze natuurlijke afkeer heeft er mede voor gezorgd dat de Italiaanse regeringen tot voor kort nooit de broodnodige steun kregen van het Siciliaanse volk bij de bestrijding van de mafia (met één f in tegenstelling tot de Nederlandse schrijfwijze).
Hoe het ook zij: met name de Grieken (500 voor Christus) en de Arabieren (600 na Christus) brachten echter ook hun beschaving mee, wat goed te zien is op veel plekken op het eiland.

Mafia

Wie Sicilia zegt, denkt Mafia en daar gaan we het dan ook... niet over hebben. Nou ja, even dan. Als toerist zul je er weinig tot niets van merken. Palermo, Catania en Messina zijn op sommige plekken zeer onveilig, maar dat heeft met Mafiosi nauwelijks wat te maken; meer met de helaas inmiddels alledaagse criminaliteit in grote steden.

De sfeer kan in sommige kleinere steden wel enigszins beklemmend overkomen maar niet bedreigend. Je bent natuurlijk bezoeker, toerist in kleine stadjes met een hechte leefgemeenschap. Dit wordt door bezoekers bijvoorbeeld gezegd van het stadje Racalmuto (bij Agrigento met de prachtige Valle dei Templi - vallei der tempels); geboorteplek van Leonardo Sciascia, Sicilia's beroemdste (mafia-)schrijver.

Al is het sinds enkele jaren minder, het is nog steeds ongepast en onverstandig om met (onbekende) Sicilianen te praten over La Cosa Nostra. Voor de ware liefhebber is er sinds kort een Mafia-museum in -jawel- Corleone. Het feit dat het eiland de herkomstplaats is van dit toch vooral wrange fenomeen moet voor de liefhebber van de prachtige cultuur en natuur, waar het eiland van uitpuilt, niet relevant zijn.

De stranden

Hoewel het klimaat van Sicilia natuurlijk fantastisch is, is het jammer als je hier alleen komt voor een strandvakantie. Er is hier zoveel moois te zien! Voor de mooiste stranden moet je meestal betalen, maar dan lig je wel op een ligbedje onder een parasol. De publieke stranden van Taormina zijn vaak iets minder goed bijgehouden en je ligt vaak met je handdoekje op grotere of kleinere kiezels.

Cefalù aan de noordkust, tussen Palermo en Messina, vormt de uitzondering. Hier vind je zeker mooie stranden. Het is een prachtig pittoresk stadje, aan de voet van een hoge klif waar alleen de klimgeiten omhoog kunnen. Het heeft een zeer bijzondere 12e eeuwse kerk in Normandische stijl met binnenin Arabische kenmerken. Alsof je de klok er op gelijk kunt zetten, begint ook hier om 6 uur de passeggiata of 'pantoffelparade'; plotseling ben je een onderdeel van het dagelijks leven!

Zoveel te zien

Bella Sicilia. Om alle mooie plaatsen te bezoeken, moet je minstens 2 keer naar Sicilia. De verbindingen tussen alle steden en stadjes zijn heel behoorlijk en niet duur. Je moet er wel wat tijd voor uit trekken. De treinen lopen niet echt op tijd maar gaan wel dwars door de prachtige binnenlanden van dit mooie eiland. De bus, il Pullman, vaak redelijk luxe en op tijd, brengt je van Palermo naar Siracusa (zo'n beetje de grootste afstand) in 4 uur. Een goed en aan te raden alternatief is een huurwagen.

Reizend door de glooiende berglandschappen kun je terechtkomen in uitgestorven spookstadjes (de Sicilianen zijn tussen 1860 en 1960 'en masse' vertrokken naar Noord Italië en de VS), of de wat grotere steden Caltanissetta, Piazza Armerina en Enna. In deze steden staan enorme barokke gebouwen, die je doen verlangen naar de vroegere grandeur. Op de lokale, levendige markten koop je enorme bossen verse basilicum of oregano voor geen geld, een prikkie. Alleen al om de geur van dit soort kruiden, waar de Provence dan misschien beroemd om is, is het de moeite waard om Sicilia te bezoeken.
vakantiehuizen, vakantiewoningen, Italië, Italia, vakantie, villa, regio