agriturismo's,vakantiewoningen,b&b, villa's in Italië
ITATOS480010
ITATOS480010
Toscana > Cortona
  vanaf
€ 525/week
ITAVEN250007
ITAVEN250007
Veneto > Bastia di Rovolon
  vanaf
€ 1.100/week
ITATOS570008
ITATOS570008
Toscana > Poggibonsi
  vanaf
€ 599/week
ITATOS480010
Vijf elegante vakantiewoningen omringd door een mooie tuin met cipressen en olijfbomen. Gelegen in de groene vallei van de Valdichiana in de buurt van het Etruskische stadje Cortona. Op aanvraa...
ITAVEN250007
Zeer ruime en luxueuze villa van absoluut topniveau. Je beschikt over je eigen tuin, een privézwembad met poolhouse en zelfs een huishoudhulp. Tal van ontspanningsfaciliteiten met onder meer ee...
ITATOS570008
Bijzondere borgo met in totaal negen woningen en met een ruim aanbod aan faciliteiten. Centraal gelegen tussen de bekende Toscaanse kunststeden Florence en Siena. Eigen restaurant en gezellige ...
Skip Navigation LinksHome : Lombardia

Vind uw vakantiewoningRegio:

Huistype:

Slaapkamers:

Badkamers:

zwembad
huisdier
internet


Lombardia
Lombardia kenmerkt zich door zijn overwelgende en rijke natuur. Deze noordelijke regione grenst aan de Alpen, de Zwitsere grens en de Po-vlakte in het zuiden. Naast de grote steden en een paar mooie, relatief onbekende steden vind je ook een aantal prachtige meren in Lombardia. De bekendste en meest bezochte meren zijn het Lago Maggiore en het Lago di Como evenals het voor een groot deel Zwiterse meer Lago di Lugano, maar ook de kleinere meren zijn zeker een bezoekje waard! Lombardia is vanuit Nederland en België gemakkelijk te bereiken.


Milano (Milaan)

De hoofdstad van Lombardia Milano roept bij de meeste mensen niet het beeld op van een zonovergoten Italiaanse stad met mooie pleinen en pleintjes in wit marmer met pittoreske steegjes. Dit is ook volkomen terecht. Het is een drukke, maar boeiende zakenstad die het kloppende financiële hart vormt van Italia, en op modegebied zelfs onmiskenbaar het kloppende hart van heel Europa.

Het is de trotse stad van Silvio Berlusconi en de stad waarvoor de Lega Nord jarenlang de burgemeester mocht leveren. Ze ligt dichter bij München of Parijs dan bij Napoli of Roma. Het is een drukke, welvarende stad waar het leven West-Europees jachtig is; hier geen urenlange lunches of siësta's maar business. Een chique stad waar een creditcard met een hoge betalingslimiet een uitkomst is of waar je je in ieder geval gedraagt met de arrogantie alsof je die op zak hebt. Misschien nodigt dit alles nog niet echt uit tot een bezoek aan deze metropool, maar de stad heeft ook heel veel kunst en cultuur te bieden.

Duomo
We beginnen natuurlijk bij de wereldberoemde Duomo. Deze kerk is één van de grootste en meest boeiende gotische kerken van de hele wereld. De voorgevel is zo extravagant, dat deze spottend ook wel de 'marmeren egel' wordt genoemd. De buitenkant staat in schril contrast met het interieur.

De trap, 160 treden, leidt je naar het dak vanwaar het uitzicht uiteraard fantastisch is. Als je de lift neemt, die twee keer zo duur is, kun je wel sneller genieten van het uitzicht. In de mistige verte zie je o.a. de beroemde Pirelli-wolkenkrabber en onder je kan je de honderden spitsen, beelden en waterspuwers bewonderen. De bouw van de Duomo, gestart onder de 14e eeuwse prins Visconti, duurde uiteindelijk 500 jaar! 's Avonds, als de Duomo verlicht is, is hij echt op zijn mooist.

Vanaf het plein voor de kerk (ja natuurlijk: de Piazza del Duomo) kun je de fantastische voorgevel bestuderen. Het immense, niet bijster gezellige, plein is vergeven van straatartiesten en verkopers van uiteenlopende handelswaar. Van nep-Gucci tassen tot vlaggen en shirts van de voetbalclubs AC Milan of Internazionale.

Galleria Vittorio Emanuele II
Staand op het plein voor de kerk vind je aan je linkerhand de ingang van de Galleria Vittorio Emanuele II. Deze Salotto di Milano is een super-de-luxe winkelgalerij die is ontworpen ten tijde van de Italiaanse éénwording in 1865. Het kruisvormige grondplan van de galleria is versierd met diverse mozaïeken. De meeste indruk maakt toch wel de overkapping van ijzer met glas en de grote glazen centrale koepel. Je kunt er een hoed kopen bij Borsalino of even lopen over de genitaliën van het sterrenbeeld Taurus. Er wordt gezegd dat dit geluk brengt.

Alles is hier stijlvol; van de glitterati (flanerende Milanezen) aan de koffie in Il Salotto of aan de lunch bij Savini tot de politieagentes in hun elegante kleding inclusief witte bobby-helmen. Zelfs de steigers voor de restauratie van de koepel werden aangepast. De buizen werden uitgevoerd in matzwart en de verbindingsstukken in glanzend koper...

Andere bezienswaardigheden
Teatro alla ScalaOperagebouw.
Parco SempioneMet o.a. een amfitheater uit 1907, een aquarium en het Palazzo d'Arte waar tentoonstellingen van moderne kunst worden gehouden (De Triënnale).
Santa Maria della GrazieMooi 15e eeuwse klooster met één van de belangrijkste kunstwerken van de Westerse wereld nl. Cenacolo, oftewel het laatste avondmaal van Leonardo da Vinci.
Il QuadrilateroHiermee wordt de rechthoek bedoeld die wordt gevormd door de vier belangrijkste winkelstraten van Milano nl. de Via Sant'Andrea, de Via della Spiga, de Borgospesso en de Via Monte Napoleone.Bergamo

Bergamo, gelegen tussen het Lago di Como en het Lago d'Iseo is een plaatje, met name de Città Alta. Deze tegen de heuvel opklimmende oude bovenstad van Bergamo, dat van de 15e tot de 18e eeuw onder Venetiaanse heerschappij was, kun je te voet bereiken. Slimmer is het echter om de funiculare (kabelbaan) te nemen vanaf de modernere en ruimer opgezette Città Bassa.

De trots van de benedenstad wordt gevormd door de Galleria dell'Academia Carrara. Een geweldig museum met o.a. 15e eeuws werk van Pisanello en Botticelli, 16e eeuwse schilderijen van Titiaan en Rafaël, 18e eeuwse schilderijen van Tiepolo en werk van buitenlanders als Holbein, Dürer, Breughel en Velasquez.

Aangekomen in de smalle kronkelende straatjes van de Città Alta vormt de Piazza Vecchia het stedenbouwkundig middelpunt. Tussen dit plein en de Piazza del Duomo ligt het Palazzo della Ragione met zijn prachtige open zuilenhal. Aan het domplein ligt de Santa Maria Maggiore; een gedeeltelijk Romaanse basiliek met leeuwenportalen en mooie gotische baldakijnen. Als je de basiliek betreedt via de mooie sobere Romaanse achterzijde heb je een vreemde gewaarwording. Bij binnenkomst word je werkelijk overspoeld door het barokke Italiaanse interieur. Het decor voor het graf van de componist Donizetti (1731-1848).


Cremona

Wat verder in het zuiden van Lombardia vind je Cremona. De stad geniet vooral bekendheid als de woon- en werkplaats van Stradivarius (1644-1737) In het Museo Stradivariano zijn violen van de beroemde meester te bezichtigen. Er zijn in de hele wereld nog zo'n 400 van zijn violen bewaard gebleven.

Cremona is ook de moeite waard vanwege de Piazza del Comune; één van de mooiste, maar minder bekende, pleinen van Italië. Op het plein verheft zich de hoogste middeleeuwse toren van Italië, de Torrazzo (111 m.), vanwaar je een mooi uitzicht hebt. De toren is met een loggia verbonden aan de prachtige, overdadige Duomo waar 16e eeuwse fresco's en wandtapijten te bewonderen zijn. Naast de Duomo bevindt zich het achthoekig baptisterium. Het onderaardse Campo Santo biedt interessante vloermozaïeken. Aan het plein bevinden zich ook het gotische Palazzo del Comune en de Loggia dei Militi.


Mantova

Mantova, de geboorteplaats van de dichter Vergilius (70-19 v. Chr.) wordt aan drie zijden omgeven door het water van de Mincio-rivier. Verdi koos de stad als decor voor zijn Rigoletto en Shakespeare koos het als verbanningsoord voor Romeo (van Julia).

Naast de renaissancistische Basilica di Sant'Andrea met de op een antieke tempel geïnspireerde, karakteristieke witmarmeren voorgevel, is de stad vooral bekend om het Palazzo Ducale. Dit gigantische complex (24.000 vierkante meter!) dat tegenover de Duomo aan de Piazza Sordello ligt, was de residentie van de 14e eeuwse Gonzaga-familie. Tijdens een bezoek word je rondgeleid door vele zalen met diverse kunstcollecties en door de privévertrekken van Isabella d'Este.

Het complex is verbonden met het Castello San Giorgio. Op de eerste verdieping van dit Castello ligt de weergaloos mooie Camera degli Sposi. In deze bruidskamer zie je mooie fresco's van taferelen uit het luisterrijke hofleven van de Gonzaga's in de 14e eeuw. Het plafond is beschilderd met excellente trompe l'oeil-effecten. Je kunt hier een hele dag rondzwerven, maar ook op de marmeren trap van de Basilica zitten met een bakje op de zeer kleurrijke markt gekochte, versgebakken frutti di mare is fijn. Drink er een half glaasje Soave bij, één van de bekendste Italiaanse witte wijnen en die uitstekend past bij een aperitief en bij vis en mosselen.


Pavia

Pavia is de stad waar Karel de Grote tot Keizer werd gekroond. De stad is helemaal opgetrokken uit rode steen. Vooral in de steegjes van het historische centrum levert dit een rijke, vrolijke kleurschakering op. In deze stad is één van de grootste en oudste universiteiten gevestigd. De levendige drukte die de duizenden studenten met zich meebrengen op de straten en pleinen, is alleen in de zomer iets minder.

Aan de bouwplannen van de Duomo werd gewerkt door Leonardo da Vinci. De immense koepel is de derde grootste van Italië. De Duomo is ontworpen in de vorm van een Grieks kruis en bezienswaardig is de merkwaardige ronde preekstoel. De ernaastgelegen Torre Maggiore uit de 11e eeuw is in 1989 ineens ingestort.

De Ponte Coperto, de overdekte brug over de rivier Ticino is 216 m lang en de originele versie werd in de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest. De huidige brug lijkt nog iets te nieuw maar dat zal in de loop van de eeuwen wel weer veranderen. Even ten noorden van Pavia ligt Certosa di Pavia. Dit schitterende Kartuizer klooster met zijn beroemde marmeren voorgevel werd in opdracht van Gian Galeazzo Visconti in de 14e en 15e eeuw gebouwd, waarschijnlijk ter ondersteuning van zijn onvervulde ambitie om koning van Italië te worden. Voor een bezoek aan dit klooster reserveer je best een halve dag.
vakantiehuizen, vakantiewoningen, Italië, Italia, vakantie, villa, regio